אחריות הטיפול בבעיות ביוב - שלכם או של העירייה
בעיות ביוב הן עסק לא נעים שמריח לא טוב, אך אין מה לעשות ולפעמים הן מתעוררות. כאשר הבעיה נמצאת בקווי ביוב שאינם בשטח הפרטי שלכם ואתם וודאי תחשבו שזו אחריות העירייה לטפל בו, אך לעתים הדברים אינם ברורים כל כך ויש צורך לעשות סדר בבלגן.
יש תקלה בביוב אבל מי אחראי לטפל בה?
תקלות בביוב הן מטרד לא נעים שעשוי לגרום לעגמת נפש רבה. ריח רע, הצפות, יתושים ועוד בעיות אחרות שגורמים לכם לרצות לטפל בבעיה מהר ככל האפשר. אם הבעיה נמצאת במערכת הביוב הפרטית שלכם אתם תהיו אחראים לטפל וודאי גם תעשו זאת במהירות.
אבל לא תמיד המציאות פשוטה ובהירה כל כך. אם אתם לא בטוחים שהבעיה אצלכם אולי תעדיפו שמי שאחראי למערכת בה נמצאת הסתימה יטפל בה. כך למשל, בבניין משותף קיימות מערכות שונות ויתכן והבעיה אינה אצלכם, אלא במערכת המשותפת.
כאשר הסתימה אינה אצלכם במערכת הפרטית ולא במערכת הבניין המשותף כנראה שהיא תהיה באחריות העירייה. אך קביעה זו אינה נחרצת כלל וקיימים מקרים שונים. כדי להבין טוב יותר באחריות מי הסתימות והבעיות השונות ננסה לעשות עבורכם סדר בדברים.
מי אחראי לתחזוקת הביוב?
תחזוקת הביוב כוללת תחזוקה שוטפת ופתרון תקלות וסתימות. תחומי האחריות מתחלקים לשלושה, כאשר התחום הראשון הוא התחום הביתי. הצנרת הפרטית של ביתכם נמצאת תחת אחריותכם, ואתם אלה שצריכים לדאוג לתקינותה.
המערכת הבאה אותה נזכיר היא צנרת הביוב של בניין משותף. בניין משותף כולל מערכות פרטיות לכל דירה המתחברות למערכת מרכזית שמנקזת את הבניין כולו. כאשר מתעוררת בעיה במערכת המרכזית האחריות תהיה על וועד הבית ובהשתתפות הדיירים כולם.
תחום האחריות השלישי בהקשר שלנו הוא מערכת הביוב שנמצאת ברחוב. זוהי מערכת הביוב העירונית והיא נמצאת למעשה באחריות העירייה. אם נתקלתם בבעיית ביוב מחוץ לחצר או בניין במרבית המקרים האחראית לפתרון הבעיה תהיה העירייה וכדאי להתקשר למוקד העירוני ולהזעיק צוות שיפתור את התקלה.
לא תמיד הכל כל כך ברור
שאלות של טריטוריה ואחריות על שטח מעסיקות את האנושות מאז ומעולם. הכלל הוא שכולנו רוצים כמה שיותר שטח, אך כאשר יש צורך לדאוג לתחזוקה שלו אנחנו עשויים להתנער מאחריות. גם תחזוקת מערכות ביוב נכנסות תחת ההגדרה הזו.
לא משנה אם אתם גרים בבניין משותף או בבית פרטי, עשויים להתגלות חילוקי דעות ביניכם לבין העירייה לגבי שטחים מסוימים. כאשר מדובר בעוד מטר לגינה שלכם אתם תהיו מעוניינים להרחיב, אך כאשר מדובר בסתימה שנמצאת בדיוק על הגבול אתם תקוו שהעירייה תיקח את האחריות על פתרון הבעיה.
מה עושים כשהשטח נתון במחלוקת?
כאשר מתעוררת תקלת ביוב יש צורך לפתור אותה באופן מהיר ככל האפשר. התקלה עלולה להחמיר, הסתימה עלולה לגרום להצפה ועם הזמן עלולות להיות מופצות מחלות שונות. אם יש מחלוקת לגבי השטח בו מצויה התקלה עלול לקחת זמן רב לטיפול בבעיה. במקרה כזה תהיו צריכים להגיע להסכמות עם העירייה ולהחליט באחריות מי השטח. אם המחלוקת קשה ואינכם מצליחים להגיע להסכמות בזמן קצר כדאי לבצע את התיקון בעצמכם, ומאוחר יותר תוכלו לברר את הסוגיה בהליך משפטי ולקבל החזר כספי או פיצויים, לפי קביעת בית המשפט.
מתקן ביוב חיצוני
בבניינים מסוימים קיימת מערכת מיוחדת לפינוי וטיהור הביוב. בבניינים אלה עלולה להתעורר השאלה מי אחראי על המתקן. מצד אחד, הוא נבנה על ידי היזם במסגרת פרויקט הבנייה, אך מצד שני העירייה היא שאחראית על סילוק הביוב. במקרים מעין זה השאלה מי אחראי לפתור את הבעיה אינה פשוטה, ויש להיעזר בייעוץ משפטי כדי להגיע לעמק השווה.
לצמצם את הסתימות ככל האפשר
השאלה מי אחראי לטפל בבעיות ביוב אינה עיסוק נעים וכדי לצמצם את האפשרות שהיא תעלה אצלכם כדאי לשמור על מערכת הביוב ככל האפשר. מומלץ להימנע מזריקת מגבונים ותחבושות היגייניות לאסלה ולהקפיד להשליך את האשפה מכיור המטבח אל הפח. על ידי מתן תשומת לב לפרטים הקטנים תוכלו למזער את הסתימות במערכת הביוב ולחיות ביתר נוחות.
אם כבר התגלתה בעיה או שמא מערכת הביוב ישנה, כדאי לשקול לבצע תחזוקה שוטפת באמצעות ביובית או לחדש את צנרת הביוב באמצעים מתקדמים וללא חפירות מיותרות.
כתיבת תגובה