מהו מד מים דיגיטלי ולמה הוא עדיף
מדי מים דיגיטליים מחליפים בשנים האחרונות את שעוני המים המכניים בהצלחה גדולה, וכוללים בתוכם שליחת נתונים אוטומטית למרכז הבקרה, מה שמסייע רבות לפתרון בעיות שונות ונטרול תקלות במהירות. אך מעבר לאנשי המקצוע, רבים אינם מכירים עדיין את מדי המים הדיגיטליים ואינם מכירים את היתרונות והחסרונות שלהם. בשביל זה אנחנו פה.
אז מה זה מד מים דיגיטלי?
בכל בניין משותף ובכל בית פרטי מותקן שעון מים שתפקידו למדוד את צריכת המים בבניין כולו ובכל דירה בנפרד.
עד היום נעשה שימוש במד מים מכני שמדד את צריכת המים במטר מעוקב, וקריאת המונה נעשתה באופן ידני על ידי נציגי חברת המים. מד המים הדיגיטלי דומה אמנם במראהו למד המים המכני אך התצוגה של מדידת המים היא בספרות דיגיטליות. חשוב מכך – מד מים דיגיטלי מצויד בחיישן אלקטרוני למדידת הצריכה, הקולט את המידע ומעביר אותו בצורה אוטומטית לרשות המים המפעילה. העברת המידע על ידי החיישן נעשית בזמנים קבועים, בהתאם למה שמתוכנת מראש במערכת.
ישנם שני סוגים של מד מים דיגיטלי, הנבדלים זה מזה בשיטת קריאת הנתונים: עמודי תשדורת או מערכת קריאה. בשיטה הראשונה ישנם עמודי תשדורת הממוקמים מדי כמה מאות מטרים. התשדורת האלחוטית של נתוני צריכת המים מועברת ממד המים למרכז הבקרה דרך אותם עמודי תשדורת.
בשיטה השנייה, התשדורת מועברת בצורה דומה, אך במקום להיות מועברת דרך עמודים סטטיים היא מועברת על ידי רכב נוסע, המצויד במערכות לקליטת התשדורת האלחוטית, מה שמאפשר לאסוף נתונים משטח גדול תוך זמן קצר יחסית.
היתרונות של מד מים דיגיטלי
המעבר למד מים דיגיטלי טומן בחובו כמה יתרונות מרכזיים וחשובים:
- מניעה של גנבת מים – מכיוון שמד המים הדיגיטלי משדר מידע למוקד החברה באופן רציף, הוא מאתר באופן מיידי כל שינוי בכיוון זרימת המים, מדווח על כל תזוזה של המונה ממקומו וכן יודע לזהות הצמדה של מגנט למד המים. כיוון שכך, החברה מזהה מיד אפשרות לגנבת מים ומטפלת בכך.
- מדידה מדויקת – מד מים דיגיטלי מאפשר מדידה מדויקת של זרימת המים, כולל ברזים מטפטפים שהמד המכני לא היה מסוגל לקלוט את הזרימה האטית והחלשה שלהם. פרט זה אמנם משחק לידי תאגיד המים המקומי, שיכול לגבות מכם יותר כסף, אך אם תהיו עירניים לצריכת המים שלכם תוכלו לאתר בעצמכם נזילות ולתקן את התקלות.
- איתור נזילות סמויות – בזכות המדידה המדויקת של צריכת המים, מדי המים הדיגיטליים מסוגלים לאתר תקלות ונזילות בצנרת בזמן אמת, מה שחוסך כסך רב לצרכני הקצה, כלומר לנו.
- חיסכון בכוח אדם – בתים המצוידים במונה מים מכני זוכים לביקור קבוע של בעלי מקצוע מטעם תאגיד המים המקומי שמגיעים לבדוק את קריאת המונה. המונה האלקטרוני שולח את הנתונים היישר למרכז הבקרה של החברה ומאפשר חיסכון גדול בכוח אדם. על פניו, היינו מצפים שחיסכון זה יוביל לירידה במחיר המים, אך אלה ציפיות לא ראליות ולא מציאותיות ועדיף לוותר עליהם כבר עכשיו.
- תיעוד המידע – כמו כל מערכת ממוחשבת אחרת, המידע שאוסף המד הדיגיטלי נשמר לזמן רב, בהתאם להגדרות תאגיד המים, מה שמאפשר בדיקה של שינויים בצריכת המים ובתעריפי החיוב לאורך זמן.
האם יש למד הדיגיטלי חסרונות?
בכל דבר יש יתרונות וחסרונות, ולמד המים הדיגיטלי יש בעיה אחת מרכזית – התאמתו לאוכלוסיות דתיות בגלל הבעייתיות של הפעלתו בשבת. למעשה, בריכוזי אוכלוסייה חרדיים ישנם רבנים שאוסרים על שימוש במד הדיגיטלי מחשש לחילול שבת, ובמקרים מסוימים אף פורקו מדים דיגיטליים ממקומם על ידי תושבים חרדים והורכבו במקומם מדי מים מכניים מהדור הישן.
התקנת מד המים הדיגיטלי
האחריות להתקנת מד מים דיגיטלי היא של הרשות המקומית או, לחלופין, של תאגיד המים המקומי ולא ניתן להתקין שעוני מים דיגיטליים בצורה פרטית, כיוון שאלה מותקנים כחלק ממערך המים האזורי.
אם ברצונכם להעביר את הבניין או הבית שלכם לקריאה אלקטרונית תיאלצו להמתין להעברה אזורית שתבצע הרשות המקומית. אין ספק שבסופו של דבר יעברו כל הרשויות למדי מים אלקטרוניים, וברגע שתיפתר סוגיית הפעלת המד האלקטרוני בשבת הוא יותקן גם ברשויות דתיות, אך ייתכן וזה ייקח זמן.
כתיבת תגובה